60-годишният самотник от Сливен, който падна в гаражен канал, е

...
 60-годишният самотник от Сливен, който падна в гаражен канал, е
Коментари Харесай

Самотникът от Сливен, паднал в гаражния канал, е бил в общинско жилище и социален дом, но напуснал

 60-годишният отшелник от Сливен, който падна в гаражен канал, е настанен в регионалната МБАЛ „ Д-р Иван Селимински “ със остаряла, само че нелекувана фрактура на крайници. „ Няма данни и не се знае по кое време е била породена. Със сигурност това не се е случило при случая “, съобщи за „ Труд “ доктор Хрисант Хрисантов, зам. шеф на лечебното заведение. За потърпевшия се поставят всички, нужни грижи. Има хронични здравословни проблеми, само че общото му положение е относително положително поради възрастта и метода на живот. Оказа се, че той е прочут от дълго време на лекарите. Само преди двайсетина дни е било следващото му изписване от болничното заведение след повече от месец престой в разнообразни отделения. „ Имаме си шест – седем души, които постоянно престояват при нас “, сподели зам. шефът на лечебното заведение. Тези пациенти се нуждаели от здравна грижа. Но след привършване на лекуването, изписването им постоянно ставало мъчна работа. По човешки аргументи. „ Истината е, че това са хора, които просто няма къде да живеят или няма кой да се грижи за тях “, добави доктор Хрисантов. Затова болничното заведение спомага, с цел да получат персонални карти, тъй като са си изгубили документите за идентичност. Подготвя документите им за ТЕЛК. Дори им  намира работа, когато е допустимо.

Отново на решението на ТЕЛК се надяват ангажираните със случая на потърпевшия, с цел да бъде настанен след изписването в обществена институция и да заживее в условия, подобаващи за положението му. Поне такива са упованията.

За случая постъпил сигнал на тел.112 в събота, 7 януари, сутринта. Екип на пожарната извади мъжа от канала за ремонт на коли в тогавашния гараж, негова благосъстоятелност. Пожарникарите, както са съобщавали от Министерство на вътрешните работи, с изключение на с огнените бедствия, са натрупали опит и в други спешни обстановки: помагали са при ваденето на хора от аварирали коли, при преместването на неподвижни пациенти от високите етажи на блоковете до колите за спешна помощ, при оказването на подпомагане на закъсали пасажери, при спасяването на животни от шахти и ями. Досега не им се е случвало да оказват помощ на човек, в инвалидна количка, със строшен крайник, останал без храна и вода в продължение на две денонощия. Защото е паднал и е бил покрит в един гаражен канал под камара миризливи парцали и гниещи останки. „ Отдолу се чуваха стенанията му “, сподели участник в акцията. Тя зопачнала с почистване на отпадъци...Трагедията била запечатана с видеоклипове и фотоси. Вероятно като доказателство за невярващите очи, че изобщо е допустима. Изваденият от дупката с дълбочина метър и половина малък, слаб човечец не бил съответен, под мощен стрес. Но жив.

Живот измежду отпадъци и плъхове

Сигналът за случая е подаден на незабавния телефон от съседи. Те описаха по-късно, че самотно живеещият им съсед се преселил в гаража, тъй като къщата му изгоряла. В новия му „ дом “ няма мебели. Няма и порти към помощното помещение или към двора на непригодната му къща. Само голи циментови стени, гол под. Без отопление, без тоалетна. И купища, купища остарели облекла, парцали, опаковки, воня.  Настанил се в инвалидната количка, не тъй като страдал от увреждания на крайниците.  „ Може да върви! “, твърдят съседите. Но поради неприятния метод на живот изпитвал уязвимост. Хората описаха, че и обществените чиновници, и околните са му помагали. Живущите в близост също пробвали да намерят решение. Събрали подписка, с цел да бъде настанен в обществен дом. Но той отказвал. Всички били обезпокоени за положението му. Признават, че се тормозили и за себе си: гаражът може да се трансформира в огнище на болести, тъй като в бунището почнали да се въдят плъхове. Нито към, минимум пък – на такова място, може да се живее. Съдбата на самотника, покрит 48 часа в сметта, провокира доста безредици и мнения.

Общината му обезпечи заслон и лекуване

Мъжът е бил настанен в общинско аварийно жилище през 2016 година, след пожара в къщата му, обявиха от общината в Сливен. При инспекцията тогава се открило, че той не работи, няма приходи, не поддържа контакти с околните си, претърпява с подаяния от улицата, злоупотребява с алкохол и е мъчно преносим.
Не е бил безупречен наемател. Не поддържал хигиена и повреждал ел.инсталацията в предоставения му дом. От общината му обезпечили лекуване в болница. Съветниците отпуснали парична помощ за това. Местната администрация съдействала да бъдат импортирани документите му в ТЕЛК, която установила „ последствия от инфаркт и органично разстройство на личността “. С тази диагноза две години по-късно е бил признат в обществен дом за мъже в прилежащия на Сливен общински град Твърдица. Той обаче отказал да подпише контракта за настаняването. И си тръгнал. Върнал се и заживял в гаража.

Искането за наложително лекуване получило отвод

Общинските и държавните обществени чиновници отново го посещавали. Те траяли да упорстват да влезе в обществена институция, той пък траял с познатото „ Не! “. „ А постъпването може да стане категорично и единствено с негово единодушие “, подчертаха от общината.
Брат му подал документи за възобновяване на изтеклото ТЕЛК-ово решение. Подаденото от него и Регионалната дирекция за обществено подкрепяне искане в Районната прокуратура за назначение на наложително лекуване получило отвод, споделиха още от локалната администрация. В Сливен няма подслон за бездомни хора. В края на 2021 година стартира построяването на Общински център за краткотрайно настаняване. Строителството е в напреднала фаза, само че към момента не е завършило.

За случая от 7 януари обвиняването няма да се самосезира, оповестиха от там в отговор на наше питане. Сред посочените причини е, че няма данни за осъществено закононарушение и няма данни, че лицето е с психологично заболяване и  съставлява заплаха за близките, прецизираха от прокуратурата.
Случаят остава отворен. Като отворените входни порти на гаража, които са единственото оживяло съоръжение на бетоновата кутия. Съседи преднамерено ги оставили да зеят, с цел да се проветри. 
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР